Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: .

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Oficjalna strona powiatu

Powiat Myszkowski

Wysoki kontrast.

Wysoki kontrast.

Oficjalna strona internetowa Powiatu Myszkowskiego. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.

Wersja dla niesłyszących.

Filtrowanie aktualności

data od

data do

Reprezentujące Powiat Myszkowski gospodarstwo rolne państwa Agnieszki i Stanisława Łapajów z Sokolnik oraz Myszkowska Spółdzielnia Mleczarska zostały zgłoszone do konkursu na najlepsze gospodarstwo rolne i najlepszy zakład przetwórstwa rolno-spożywczego Regionu Częstochowskiego.

Konkurs odbywa się corocznie w związku z otwarciem Krajowej Wystawy Rolniczej, organizowanej podczas Ogólnopolskich Dożynek Jasnogórskich. Gospodarstwa rolne i zakłady z Powiatu Myszkowskiego już wielokrotnie osiągały sukces, zdobywając nagrody i wyróżnienia. Dożynki połączone z konkursem od lat cieszą się wielką popularnością, promując rolnictwo poprzez prezentacje rolne oraz nobilitacje wyróżniających się rolników.

W tym roku szanse na wyróżnienie ma gospodarstwo rolne z Sokolnik. Państwo Agnieszka i Stanisław Łapaj prowadzą od 1995 roku, kiedy to rozpoczęli hodowlę krów. Z roku na rok gospodarstwo prężnie się rozwijało, dzięki czemu dziś znajduje się w nim 47 krów, które dają udój ok. 7000 l od jednej krowy rocznie. Państwo Łapaj dysponują 50 ha ziemi. Gospodarstwo prezentuje się znakomicie, jest prowadzone w sposób niezwykle profesjonalny sposób, warunki stworzone do hodowli zwierząt są nadzwyczaj atrakcyjne.

W konkursie na najlepszy zakład przetwórstwa rolnego weźmie udział również okręgowa Spółdzielnia Mleczarska, która powstała w Myszkowie w 1975 roku z połączenia
okręgowych Spółdzielni w Niegowie i Koziegłowach. Prawdziwy rozwój Spółdzielni nastąpił po 1989 roku po uruchomieniu nowo wybudowanego zakładu mleczarskiego.
Spółdzielnia działa na terenie 4 powiatów, 14 gmin i obsługuje dziennie około
980 producentów mleka. Podstawowym asortymentem Spółdzielni są sery żółte, na które przeznacza się 9l %o przerobionego mleka.
Z powstałej w toku produkcji serwatki produkuje się koncentrat serwatkowy, który
ma bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczymi farmaceutycznym.
Stosowana technika zagęszczania nie wpływa ujemnie na środowisko naturalne.
Dzienny przerób mleka wynosi około 70 tys. litrów, co daje rocznie około 26 mln. litrów.
Zatrudniamy 9 1 pracowników.
Roczne obroty Spółdzielni wynoszą około 36 mln. złotych. Swoje wyroby Spółdzielnia sprzedaje poprzez sieci handlowe na terenie całej Polski i na rynku lokalnym. Około 30 % produkcji jest wysyłana na eksport.
W tym zakresie Spółdzielnia korzystała Ze wszystkich środków pomocowych Unii
Europejskiej uzyskując pomoc w wysokości około 3 mln. złotych netto.

Gospodarstwo państwa Łapajów i Myszkowską Spółdzielnię Mleczarską wizytowała specjalna komisja, dokonująca wstępnej oceny. W jej skład weszli Wicestarosta Myszkowski Jan Kieras, Elżbieta Kluba ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Magdalena Wypych z Powiatowej Stacji Stanitarno-Epidemiologicznej w Częstochowie, Wiesław Szydlik z Częstochowskiej Delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej w Katowicach, Zofia Wrońska z Urzędu Miasta w Częstochowie, Anna Głąb z Myszkowskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.



Wizyta w Myszkowskiej Spółdzielni Mleczarskiej; tu: prezes Roman Uzar prezentuje Wicestaroście Janowi Kierasowi działanie urządzeń


Wizyta komisji oceniającej w gospodarstwie rolnym Agnieszki i Stanisława Łapajów w Sokolnikach; druga z lewej - Agnieszka Łapaj

14

SIE

2012

6838

razy

czytano

Rzecznik

Wyszukaj na stronie

Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.

Gospodarstwo1_573249429.JPG

Zdjęcie: Gospodarstwo1_573249429.JPG

Uruchom

Wstrzymaj

Przewiń animację o jedno pole w lewo.

Przewiń animację o jedno pole w prawo.

Ukryj moduł.