Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: .

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Oficjalna strona powiatu

Powiat Myszkowski

Wysoki kontrast.

Wysoki kontrast.

Oficjalna strona internetowa Powiatu Myszkowskiego. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.

Wersja dla niesłyszących.

Filtrowanie aktualności

data od

data do

Zarząd Powiatu w Myszkowie nagrodził uczniów Zespołu Szkół im. T. Kościuszki w Żarkach, którzy wygrali rywalizację w Ogólnopolskim i Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym „V Śląska Jesień Kulinarna w Ekonomiku”.
 
Szymon Damijan i Karol Maślanka okazali się najlepsi w wymagającym i prestiżowym konkursie. Do finału dotarło 16 zespołów. W ciągu 90 minut wykonali zestawy kulinarne nawiązujące do tradycyjnej kuchni śląskiej, stosując nowoczesne techniki. 
Do konkursu uczniowie przygotowywali się pod kierunkiem Marzenny Lesiak, nauczyciela przedmiotów gastronomicznych i hotelarskich.

W miniony czwartek obaj, w towarzystwie opiekunki oraz Dyrektor ZS w Żarkach Marioli Piątek, odebrali z rąk Starosty Myszkowskiego Dariusza Laseckiego oraz Wicestarosty Anny Sochy-Korendo specjalne nagrody. W uroczystości uczestniczyli – Przewodniczący Rady Powiatu Andrzej Jastrzębski i Członkowie Zarządu Jakub GrabowskiRafał KępskiMariusz Morawiec.

gastro1.jpg
Starosta Myszkowski Dariusz Lasecki wręcza nagrody dla laureatów
Starosta Dariusz Lasecki złożył serdeczne gratulacje zarówno uczniom, jak i opiekunom, podkreślając fakt, że nasi uczniowie poprzez takie osiągnięcia składają dowód własnych uzdolnień, a także jakości szkolnictwa zawodowego w Powiecie Myszkowskim.
 
Uczniowie podczas konkursu wykonali cztery zestawy konkursowe śląskich finger foodów, których głównymi składnikami były: śledź solony a’la matias, grillowana marynowana papryka, suszone pomidory:
1. Krupniok z kyjzą i suszonymi pomidorami
2. Trus z grillowaną cukinią i marynowaną papryką
3.Harynki z tomatami, marynowaną papryką i cebulą
Jury oceniało: smak, dobór składników, wygląd i aranżacja, przygotowanie stoiska pracy, zużyty surowiec, wygląd stanowiska po zakończeniu pracy, profesjonalizm pracy, czystość pracy.
gastro22.jpg
Laureaci w towarzystwie opiekunów pedagogicznych oraz Członków Zarządu Powiatu

08

STY

2016

57656

razy

czytano

Rzecznik

Wyszukaj na stronie

Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.

gastro1_292943169.jpg

Zdjęcie: gastro1_292943169.jpg

Uruchom

Wstrzymaj

Przewiń animację o jedno pole w lewo.

Przewiń animację o jedno pole w prawo.

Ukryj moduł.