Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: .

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Oficjalna strona powiatu

Powiat Myszkowski

Wysoki kontrast.

Wysoki kontrast.

Oficjalna strona internetowa Powiatu Myszkowskiego. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.

Wersja dla niesłyszących.

Filtrowanie aktualności

data od

data do

Biuro Zarządzania Kryzysowego Starosty Myszkowskiego informuje

Biuro Zarządzania Kryzysowego Starosty Myszkowskiego informuje, że w związku z wystąpieniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej grypy ptaków Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał 1 grudnia br. rozporządzenie wprowadzające środki związane z wystąpieniem grypy ptaków.


Fot. Andrzej Kozłowski
Obowiązuje bezwzgledny zakaz trzymania drobiu na otwartej przestrzeni

Niniejszym rozporządzeniem wprowadza się:
1) zakaz:
a) organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem żywych ptaków,
b) przechowywania i prezentacji w celu sprzedaży, oferowania do sprzedaży, sprzedaży, dostarczania oraz każdego innego sposobu zbycia żywych ptaków na targowiskach,
c) utrzymywania kur, kaczek, gęsi, indyków, przepiórek, perlic, strusi oraz innych bezgrzebieniowców, gołębi, bażantów i kuropatw na otwartej przestrzeni,
d) pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników, do których dostęp mają dzikie ptaki;
2) nakaz izolowania kaczek i gęsi od innego drobiu.

GŁÓWNY INSPEKTOR SANITARNY INFORMUJE JAK UNIKNĄĆ ZAKAŻENIA "GRYPĄ PTAKÓW"


- Spożywaj mięso drobiowe, przetwory drobiarskie i jaja poddane odpowiedniej obróbce cieplnej w temperaturze minimum 70 stopni C.
- Myj dokładnie z użyciem detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym drobiem (deski, noże, talerze); Pamiętaj, że zamrożenie mięsa nie niszczy wirusa ptasiej grypy
- Nie dotykaj, bez odpowiedniego zabezpieczenia martwych lub sprawiających wrażenie chorych ptaków dzikich ani ubitego drobiu; przede wszystkim dopilnuj, aby nie robiły tego dzieci
- Zadbaj o to, aby dzieci unikały miejsc bytowania dzikiego ptactwa, ferm drobiu oraz innych miejsc jego przetrzymywania
- Myj ręce po każdorazowym zetknięciu z ptactwem, zarówno dzikim, jak i hodowlanym; dopilnuj, aby robiły to także dzieci
- Pamiętaj, aby surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi
- Przypominamy o przestrzeganiu zakazu przywozy z zagranicy żywego lub martwego ptactwa, drobiu i wyrobów drobiarskich, jaj, nieprzetworzonych piór i ich części, pierza, puchu oraz trofeów myśliwskich.

BEZWZGLĘDNIE PRZESTRZEGAJ ZALECEŃ WYDAWANYCH PRZEZ PRZEDSTAWICIELI INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ I PAŃSTWOWEJ INSPEKCJI SANITARNEJ.

12

GRU

2007

43649

razy

czytano

pr

Wyszukaj na stronie

Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.

Uruchom

Wstrzymaj

Przewiń animację o jedno pole w lewo.

Przewiń animację o jedno pole w prawo.

Ukryj moduł.